Lassult a lakásárak növekedési üteme februárban az Egyesült Államokban

San Diego ingatlan

Az utóbbi hónapokhoz hasonlóan februárban is lassult a lakóingatlanárak emelkedésének üteme az Egyesült Államokban.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 4,0 százalékkal emelkedett februárban az előző hónapban mért 4,2 százalék után.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 3,0 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben, lassult az ütem a januárban mért 3,5 százalékhoz képest. A tíz legnagyobb városban 2,6 százalékos volt a növekedés februárban, ugyancsak alacsonyabb az előző havi 3,1 százaléknál.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre az elemzők 3,2 százalékos emelkedést vártak.

Újdonság, hogy immár nem a nyugati parton, hanem a napfényes övezetben, a 36 szélességi fok alatti, a délkeleti és a délnyugati part közötti államokban drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok. A listavezető Las Vegas volt, 9,7 százalékkal, majd Phoenix (6,7 százalék) és Tampa (5,4 százalék) következett.

Az élmezőny korábbi szereplői közül jelentősen lassult az áremelkedés a nagy kaliforniai városokban. San Franciscóban csak 1,4, San Diegóban 1,1, Los Angelesben pedig 1,8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok, ami nem éri el az órabérek éves összevetésű növekedésének ütemét, a 3,2 százalékot.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,2 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjában ugyancsak 0,2-0,2 százalékkal kúsztak feljebb az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,3 százalékkal nőttek az árak januárhoz képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig egyaránt 0,2 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.