Örökzöld téma a foglaló és az előleg

foglaló vagy előleg

Az ingatlan adásvétellel kapcsolatban vannak örökzöld témák, amelyekről sosem lehet eleget beszélni, ilyen témák a foglaló és az előleg, de mindig népszerű kaució kérdése is. Érdemes a döntés előtt előzetesen tájékozódni, mind az adásvétellel kapcsolatos jogi fogalmakról és szabályokról, de a hitelképességünkkel kapcsolatban is.

Az ingatlan vásárlás az egyik legnagyobb értékű beruházás, amellyel legalább egyszer mindenki találkozik. Az adásvétel folyamata alatt számos mozzanaton kell átesni, míg az áhított kulcsok a tulajdonunkba kerülnek, illetve a vételár összegéhez hozzájutunk. Érdemes az adásvétel során felmerülő fogalmakat tisztázni, valamint ajánlott ingatlanjogászt bevonni, hogy minél zökkenő mentesebb legyen az adásvétel. Cikkünkben összegyűjtöttünk az olyan fontos tudnivalókat, mint hogy fizessünk-e foglalót és mikor?  Illetve miben különbözik a foglaló az előlegtől?

A foglaló lényege, és összege

Az ingatlan vásárlás gyakran magánszemélyek egymás közötti megállapodása révén jön létre, de egyre gyakoribb, hogy ingatlanértékesítő cégen, vagy ügynökön keresztül bonyolítjuk le az adásvételt. Az alkufolyamat részeként az előleg és a foglaló a felek közös megegyezésével kerül meghatározásra. A vásárlási szándék komolyságát jelenti a foglaló adása, azonban mindkét fél kötelezettséget vállal. Érdemes mind az összegét, – amely általában a vételár 10 százaléka – és a szerződésben vállalt kritériumokat hivatalos formában írásban rögzíteni. Általában ez megelőzi az adásvételi szerződés megkötését, de az is gyakori, hogy csak azzal egy időben kerül átadásra.

A foglaló joghatása legjobban az adásvétel meghiúsulása kapcsán mérhető fel, hiszen különféle feltételek mentén járhat vissza. Fő szabályként, ha ez az eladó hibájából történik, akkor a foglaló kétszerese jár a vevőnek, bár ezzel találkoznak a legritkábban. Amennyiben a vevő mondja fel a szerződést, akkor a foglaló az eladót illeti meg. Ha viszont az ügyletet közös megegyezéssel bontják fel, illetve mindkét fél hibája miatt nem kötik meg akkor a vevő visszakapja a korábban adott  teljes foglalót.

Különbség az előleg és foglaló között

A foglaló és az előleg közötti legfontosabb különbség, hogy nincs szankciós jellege, amennyiben meghiúsul az adásvétel-bármelyik fél részéről, az előleg visszajár a vevő számára.