Tetőfedő anyagok

tetőfedés

A tetőfedés anyagválasztéka szinte határtalan lehetőségeket rejt magában, hiszen napjainkban mind a régi, mind az általános típusok, illetve az új technológiák reneszánszukat élik egymás mellett jól megférve.

Választhatunk például a beton, a kerámia, nád, kő, pala, fém és bitumenes tetőfedőanyagok közül. Az épület stílusa, elhelyezkedése és az igényeink nagyban körülhatárolják a számunkra legmegfelelőbb anyagválasztási lehetőségeket. A tetőfedéssel kapcsolatban teljeskörű szakmai támogatást találhatunk a szakmai weboldalakon.

Jelen cikkemben a természetes tetőfedés egyik típusáról, a nád tetőfedésről szeretnék írni. A nádtető szépsége a hagyományok tiszteletéből és esztétikai hatásából adódik. Hátránya az építéséhez szükséges komoly szakmai ismeretek szükségességéből adódik, hiszen ez a régi mesterség manapság már jóval ritkább.

Előnyei hosszú élettartamából, szigetelőképességéből és praktikusságából adódnak. A nádtetők építése a tetőfedésben megszokott árakhoz képest a középkategóriában foglal helyet, karbantartását tekintve érdemes tízévente javítani, azonban szavatossági ideje így eléri a 150 évet is. Élettartama javítások nélkül is minimum 30-40 év. Előnye, hogy külön szigetelést nem igényel, hátránya éghető mivoltából adódhat.