Három jel, hogy eljött a nyílászárócsere ideje!

nappali

Vannak beszédes jelek. Sőt ordító jelek, amiket nem érdemes figyelmen kívül hagyni. De melyek ezek? Mik azok a félreérthetetlen jelzések, amik azt sugallják, néha pedig kiabálják, hogy elérkezett újratervezni a nyílászárók aktuális helyzetét? Mutatjuk!

1. Csukva az ablak, mégis mozog a függöny

Ez a jelenség nem a szellemek műve. Konkrétan arról árulkodik, hogy az ablak szigetelése olyannyira nem ideális, hogy a levegő szabadon közlekedik befelé. Márpedig logikusan kikövetkeztethető, hogyha befelé irányba ennyire zavartalan a haladás, akkor ez bizony kifelé is pontosan ugyanilyen könnyedén történik. Ez a történet akár még viccesnek is tűnhet, főleg tavasszal, amikor még cseppet sem zavaró, ha a kellemes idő akkor is bekúszik az ablakok alatt, fölött, között, ha mondjuk valójában ezt senki sem kérte. Na, de télen, amikor a nagy nehezen megteremtett meleg csak úgy elillanhat, vagy nyáron a behűtött tér magától felmelegszik, az kicsit sem vicces és abszolút nem pénztárcabarát fejlemény. Sokan ekkor párnázzák ki az ablakközöket, vagy ragasztanak fel szigetelésnek szánt anyagokat, ám az egyetlen kielégítő megoldás a nyílászáró csere. Minden más csak időhúzás és pénzrablás!

2. Növekedő energiafogyasztás

Megy a fűtés, ahogy hétköznapiasan szoktuk mondani, és mégsem tart sokáig a meleg? Olyan, mintha valami elszippantaná a melegséget a helyiségekből? A fenti jelenség pontosan erre képes. De előfordulhat, hogy minderről egyetlen magától megmoccanó függöny sem tanúskodik. Ekkor szokott feltűnővé válni az energiafogyasztás mértéke, illetve az energiaszámlákon látható összegek gyarapodása. Ez, ha jobban belegondolunk, teljesen logikus, lévén az elvándorló melegséget folyamatosan pótolni kell, aminek különösen manapság borsos ára van. A legjobb spórolás tehát az ablakcsere, aminek köszönhetően jelentős mértékben csökkenthető az energiafogyasztás mennyisége.

3. Ki kopog, mi kopog?

Végül a nyílászárók alkalmatlanságát mutatja a nullával egyenlő hangszigetelés. Amikor minden hallható kintről, minden, amit egyébként soha senki sem akarna hallani otthona nyugalmában.