Kilenc éve nem látott ütemben nőttek a brit lakásárak

London ingatlan

A brit lakásárak 1 százalékot nőttek júniusban, a májusi 0,7 százalékos emelkedést követően. Ezzel az éves emelkedés aránya 11,8 százalékra nőtt, mely 2005 január óta nem volt ilyen magas az Egyesült Királyságban.

Kilenc éve nem látott ütemben nőttek a brit lakásárak a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) jelentése alapján. A havi és az éves növekedési ütem is meghaladta az előrejelzéseket.

A legnagyobb növekedést azonban London érte el, az elmúlt három hónapban a lakásárak 25,8 százalékot növekedtek az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Ekkora növekedést 1987 óta nem mértek.

Vélhetően a jövőben lehűti a brit ingatlanpiacot Mark Carney, a Bank of England (ONS) kormányzójának múlt heti bejelentése, mely szerint az egyes jelzáloghitelek maximálását és a kölcsönök feltételeinek szigorítását tervezik. A jegybank vezetője közölte, hogy elfogyott a bank lakáspiac iránti türelme, miközben nőnek egy lehetséges ingatlanbuborék kipukkadásától való félelmek.

A hitelnyújtóknak a nagy összegű jelzálogkölcsönök számát csökkenteni, feltételeit pedig október 1-jétől szigorítaniuk kell. Azon kölcsönök száma, amelyeknél a hitel–jövedelem arány 4,5-szeres vagy több, a teljes hitelkihelyezések 15 százalékát nem haladhatja meg. Más vonalon is keményítik a feltételeket: a kérelmezőknek bizonyítaniuk kell, hogy akkor is képesek törleszteni jelzáloghitelüket, ha a kamatok 3 százalékkal emelkednek – eddig csak egy százalékot kellett vállalni.