Kezdő vállalkozások támogatás

vállalkozások támogatása

A 2021-es évvel új és jelentős mérföldkőhöz ért a hazai vállalkozások támogatása. Az uniós források mellett hazai pénzek is rendelkezésre állnak. Mivel sok támogatásra csak a keret kimerültségéig lehet pályázni, így a hazai szereplőknek elemi érdeke, hogy az új pályázati környezetben otthonosan mozogjanak és gyorsan reagáljanak.

A pályázatokkal foglalkozó cégek oldalain is sorakoznak a friss információk, ezek közül a legtöbbeket például az eszközbeszerzési pályázatok, a turisztikai pályázatok, a munkahelyteremtő pályázatok, és KKV pályázatok érintik.

A már most megjelent felhívások között vannak visszatérítendő, és adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatások, valamint vissza nem térítendő támogatások az új, 2027-ig tartó fejlesztési ciklusban. Vannak az úgynevezett népszerű pályázati felhívások, amelyek az előző operatív programokban is nagy népszerűségnek örvendtek. Ezek között nem csak a hazai nagyvállalkozások, hanem kis-és középvállalkozások, és mikrovállalkozások is sikerrel vettek részt. Az új felhívások között versenyképességét növelő pályázati felhívások – például hatékonyságnövelő beruházásokra, technológiai korszerűsítésre irányuló pályázatok jelentek meg. Az érdekeltek körében nagy a mozgolódás, sokan már a ciklus elején próbálják bebiztosítani magukat, illetve a cégük jövőjét. A pályázatok számos területen kecsegtetnek a növekedés illetve a megújulás lehetőségével. Például infrastrukturális beruházásokra, vagy megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is jelentős összeg áll rendelkezésre.

A világjárvány idején az is kiderült, hogy a cégeknek nem csak a hard, hanem a soft elemeikre- magyarul a munkaerőre is figyelmet kell fordítani. Az új operatív programok lehetősséget/forrást nyújtanak arra, hogy a vállalkozások, cégek tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevételére pályázzanak.