Róma látnivalók: Forum Romanum

Forum Romanum

A fórum a rómaiaknál köztér, A piac, A nyilvános hely , a városokban a vásár, gyülekezés, törvénykezés céljára létesített terület volt.

Rómában legalább 18 ilyen nyilvános tér volt, melyek az itt felsorolt neveket viselték: törvénykezés tere (forum civile)
kereskedelmi tér (forum venale)
marhavásár (forum boarium)
zöldség- (holitorium),
hal-, hús-, sertéspiac (piscarium, macellum, suarium) stb.

A fő köztér ahogy a Rómaiak nevezték Fórum Magnum, Capitolium és a Palatinus domb közötti tér volt, itt bonyolították le a kereskedelmi tevékenységeket, valamint a politikai világ találkozó helyeként használták. A terület mely korábban egy ingoványos hely volt a király utasítására kiszárították és oszlopos csarnokokkal vettek körül.

Ezek a csarnokok üdülésre, sétákra kiválóan alkalmasnak bizonyultak. 220 méter hosszú és 35-50 méter széles építmény sok épületet és emlékművet foglal magába. Az épületek híres templomok melyeket az isteneknek állítottak, a főpapok lakásai is itt kerültek megépítésre.

Forum Romanum Róma

Itt volt valamikor a szenátus helye, a börtön és a Rosta nevű szószék. A város terjeszkedésével a Forum Romanumot is bővítették, nagyon szép oszlopos csarnokokkal és bazilikákkal valamint új templomokkal bővült, észak felé pedig építmények egész sorát kapcsolták hozzá. A Forum Romanumot mára már szinte az eredeti állapotoknak megfelelően feltárták és állandó, gondos őrizet alá vették a romokat, ezáltal nagyon könnyű elképzelni a hely hajdani pompáját.

Utazási tippek Olaszországban

Firenze