A Belgrád vízen projekthez hasonló új városrész Zágrábban

Belgrád a vízen

Fél milliárd euróért épülhet egy, a Belgrád a vízen elnevezésű projekthez hasonló modern városrész Zágrábban; a pályázatra a dubaji Eagle Hills befektető csoport is jelentkezett, amely a Belgrádi projekt kivitelezője – írta a Jutarnji List című horvát napilap kedden.

Az Eagle Hills vállalatot Mohamed Ali Rashid Abbar ingatlanbefektető képviseli, az Emaar Properties ingatlanberuházó vállalat tulajdonosa, aki egyben a Burdzs Kalifa, valamint a Vida Dubai Mall Apartments projektfejlesztője is. Utóbbi két cég képviselője korábban már folytatott tárgyalásokat Zágráb város önkormányzatával – tette hozzá a lap.

Zágráb városa február 15-én írta ki a pályázatot, amelynek határideje március 1-e volt. A zágrábi projektre ajánlatott tett egy svájci konzorcium is, míg a harmadik befektető egyelőre ismeretlen.

A lap szerint a pályázat szigorú feltételei és rövid határideje miatt várható volt, hogy nem fognak tolongani a befektetők. Követelmény volt például, hogy a beruházónak az elmúlt öt évben a hasonló projektek kivitelezésében kellett részt vennie, amely értéke nem lehetett kevesebb mint 200 millió euró, a beépített területnek pedig meg kellett haladnia az 1 millió négyzetmétert. A kivitelező cégnek továbbá olyan szakemberrel is rendelkeznie kell, aki az elmúlt öt évben fel tud mutatni legalább két elkészült projektet.

A város illetékes bizottsága a következő hetekben megvizsgálja, hogy az ajánlatok megfeleltek-e a szempontoknak, majd különböző pénzügyi és egyéb elemzéseket végez.

Az erre a célra kijelölt terület Új Zágrábban, a lóversenypálya és vásárközpont között helyezkedik el, 1,1 millió négyzetméteren. A városvezetés úgy ítélte meg, hogy a 120 ezres Új Zágrábban nincs elég társadalmi, kulturális, szórakoztató és bevásárló terület, de rekreációs és sportolási lehetőség sem.

Az új városnegyedben lakóparkok, üzletházak, sétányok, bevásárlóközpontok és vendéglátóegységek kapnának helyet. Zágráb városa a terület adná a projekthez, míg a befektető építené a várost magát. A városi vezetés megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy feltételként szabja iskola, óvoda, medence, orvosi rendelő, valamint mozi és színház építését.

Milan Bandic, Zágráb polgármestere a sajtónak korábban úgy nyilatkozott: várost épít a városban. “Az új Manhattannek 2023-ra el kell készülnie” – mondta.