Hová költözne a legszívesebben Budapesten?

zuglo-uj-ingatlan

Egy felmérés szerint a pesti oldalon a XIII., a budain pedig a XI. kerület a lakásvásárlók legkedveltebb célpontja, nem véletlen, hogy errefelé épül a legtöbb otthon. Régi sláger Zugló is, viszont némi meglepetésre Józsefvárosban is megszaporodtak a vevők.

A megközelíthetőség és az ellátottság terén kétségkívül jó mutatókkal rendelkezik a XI. és a XIII. kerület egyaránt, így sokan vannak olyanok, akik kezdetben nem ebben a környékben gondolkodnak, végül azonban kikötnek Újbudán vagy Angyalföldön. Persze, az ellenkezőjére is akad példa. Felmérések szerint a preferencialistán első helyezett XIII. kerületbe a lakást keresők egyharmada költözne szívesen, vagyis nem véletlen, hogy az ingatlanfejlesztők számára is népszerű ez a környék, a gyors és sikeres értékesítésben bízva előszeretettel tesznek szert errefelé építési telekre.

Természetesen sokan választanák szívesen lakóhelyükül a szomszédos Zuglót is, a zöldövezete miatt vonzónak számító városrészben minden negyedik vásárlójelölt töltené el jó szívvel következő éveit – ha lenne elég pénze. A budai éllovas, a XI. kerület sem maradt le sokkal ettől: Újbuda a lakás után nézelődők 23-24 százaléka számára tűnik jó választásnak, és itt kétségkívül jóval nagyobb az esély arra, hogy elérhető árú lakáshoz jussanak.

A felmérések szerint régi-új slágernek tekinthető a II. kerület. A valaha kiemelkedő presztizsű kerület fénye némiképp megkopott az utóbbi években, pontosabban a tehetősebb vásárlók körében felzárkózott hozzá – s talán némiképp meg is előzte – két másik kerület: a XII. és az V. Most azonban úgy tűnik, némileg (vissza)fordul a kocka, azaz a hazai vásárlók körében ismét kedvelt célponttá válik a Rózsadomb és környéke. Igaz, korántsem lehet a korábban említett területekhez hasonló keresettségről beszélni, részben az adottságok, részben az árak miatt. A potenciális vásárlók 15 százaléka mindenesetre szívesen venné lakóhelyként a II. kerületet.

Továbbra is sokak kedvence a IX. kerület, igaz, népszerűségéből valamelyest vesztett az utóbbi időben. Talán azért, mert a ferencvárosi rehabilitáció egyre kijjebb tolódik, és erőteljesen beszűkült az újlakáskínálat, mindenesetre úgy tűnik, a slágeridőszak már a múlté. Szerepet játszhat ebben egyebek mellett a szomszédos Józsefváros felfutása, hiszen a néhány éve csupán a legszegényebbek számára szóba jöhető városrész egyre dinamikusabb átalakulása miatt szép számmal akadnak vevők ezen a környéken. Nem kis részben éppen az a befektetői kör, amely az Üllői út túloldalán lévő utcákban már nem lát lehetőséget számára elegendő értéknövekedésre.