Vége az ingatlanpiaci fellendülésnek?

Már biztosan kijelenthető, hogy az idei év sem telik el anélkül, hogy valami figyelemreméltó ne történt volna a magyar ingatlanpiacon. A több éve tartó ingatlanpiaci fellendülést ugyanis az elmúlt hónapok statisztikája felforgatni látszik, melynek elsődleges szereplői a főváros és Szeged lehet.

Mérföldkő, avagy fordulópont

A magyar ingatlanpiac 2019-ben is szintet lépett. A lakóingatlanok átlag négyzetméterára országos összesítésben idén átlépte a 400 ezer, míg a fővárosban a 750 ezer forintot. Ezenfelül – az V. kerülethez hasonlóan – már az I. kerületben is 1 millió Ft feletti átlag négyzetméter árral számolhatnak az otthonkeresők. A magyarországi lakóingatlanok átlagárának éves árváltozása 15,3% volt októberi adataink alapján. Mindezek ellenére az egyes megyeszékhelyeken az ingatlanok kínálati árai eltérő módon változtak az utóbbi hónapok folyamán.

A legszembetűnőbb változás Szegeden érhető tetten, ugyanis itt mindhárom lakóingatlan típus esetén árcsökkenésről beszélhetünk. Az augusztus-októberi időszak alatt az eladósorba került családi házak átlagára 3,65%-kal, a panellakásoké 2,56%-kal, míg a téglalakásoké 0,8 %-kal csökkent. A budapesti lakáspiac szintén megtorpant a vizsgált háromhavi időszak alatt – a téglalakások átlagos négyzetméterára 0,48%-kal, a paneleké pedig 1,57%-kal esett vissza.

A statisztikáink alapján hat kerületben volt 3 hónapon keresztül folyamatos áresés. A II., VI., VII., és a VIII. kerületben a téglalakások, míg a XV. kerületben a panellakások, a XXIII. kerületben pedig a családi házak átlagos kínálati ára mutatott mérséklődést. Emellett a XXI. kerületi téglalakásoknál is csökkenő tendencia figyelhető meg nyár óta, illetve több kerület esetén az áremelkedés megállása, drasztikus lassulása volt megfigyelhető ugyanezen ingatlantípus adataiból az előző hónapok során.

lakásárak változása egy év alatt

Véget érhet a panellakások drágulása

Több megyeszékhelyen is olcsóbbak lettek a panellakások 2019 augusztusa és októbere között. Debrecenben 8 ezerrel, Győrben 11 ezerrel, Veszprémben 12 ezerrel, Kecskeméten 19 ezer forinttal csökkent a típusra vonatkozó átlagos négyzetméterár. A téglaépítésűek között Miskolcon 5,5%-kal, Szolnokon közel 2%-kal, Debrecenben 1,6 %-kal estek az árak a vizsgált időszak folyamán. A statisztikák bizonyos nagyobb településeken az átlagos ingatlanárakban ugyan még csökkenést nem, de az áremelkedés lassulását, illetve megállását mutatták. Ezek közé tartozik Tatabánya és Pécs is.

Hogyan tovább?

A legnagyobb kérdés jelenleg, hogy miként befolyásolja az elmúlt három hónap a 2019-ből még hátralévő szakaszt, illetve a 2020-as évet. A trendfordulóban szerepet játszik a befektetők MÁP+ (Magyar Állampapír Plusz) felé fordulása, a lakások felülértékeltsége, és az áfakulcs 27%-ra történő visszaállása is.

Az állami támogatások, illetve a továbbra is stabilnak tűnő kereslet hosszútávon még mindig a drágulás malmára hajthatja a vizet, ugyanakkor a jövedelmek növekedése nem tart lépést az ingatlanárak emelkedésével, ami kiemelten a fővárosban és a megyeszékhelyeken rontja a lakásvásárlás elérhetőségét. A GKI felmérése negatív fordulatot, valamelyest mérséklődő árakat prognosztizált az ingatlanpiacon az elkövetkezendő 12 hónapra.

Mi is további enyhe csökkenésekre, illetve lassulásokra számítunk, elsősorban azokon a településeken ahol egy-egy ingatlantípus árai felülmúlták az eddig várakozásokat. Lassú, optimalizációra törekvő árváltozásokra számítunk szerte az országban 2020-ban, így érdemes lehet megvárni a lakásvásárlással a következő év elejét, hogy biztosabban láthassuk merre is indult el az ingatlanpiac.

Forrás: Ingatlannet.hu