Segítség, eldugult a piszoár – ezt teheted, ha tűzoltásra van szükség

piszoár

Semmilyen dugulásnak nem szoktunk örülni, de ha a piszoár, vagy a WC dugul el, az különösen bosszantó probléma, már csak azért is mert undorító, ha a kis- vagy nagydolgunkat nem tudjuk záros határidőn belül eltávolítani a lefolyóban. Szerencsére azonban nem kell kétségbeesni, számos eszközünk van arra, hogy még egy ilyen helyzetet is meg tudjuk oldani. Persze ahhoz, hogy sikerrel járjunk, tudni kell, hogy használjuk ezeket, és valljuk be, némi szerencsére is szükségünk van.

Miért dugul el a piszoár?

A piszoár dugulás többnyire két okból lehetséges:

  • a vizeletből kiváló húgykő rakódott le a csövekbe, illetve a szifonba;
  • idegentest került a lefolyóba.

Szerencsére mindkét problémára van megoldás. Az első esetben a húgykőoldó készítmények segíthetnek, ezeknek kell egy kis idő, hogy ki tudják fejteni a hatásukat, azonban, ha ez sikerült, akkor minden további nélkül le fogjuk tudni öblíteni a piszoárt, a víz pedig szabadon távozik a lefolyóba.

Az idegentest már egy kicsit más kérdés. Itt nem mindegy, hogy mi került a lefolyóba, és mennyi, ugyanis, ha csak kisebb szennyeződésekről van szó, amik összeálltak egy csomóba, és ezektől szűkült a cső, akkor egy alapos pumpálás segíthet abban, hogy kimozduljanak a helyükről, és végül tovább tudjanak haladni. Ha azonban egy nagyobb tárgy került be, vagy egy nagyobb csomót képeznek a kisebb szennyeződések, akkor nem biztos, hogy a pumpa meg tudja oldani a helyzetet.

Duguláselhárítás szakemberrel

Ha kudarcot vallanak a házilag azonnal bevethető duguláselhárító praktikák, akkor nem marad más hátra, mint szakembert hívni. Ettől azért ott kódnak sokan, mert félnek, hogy sokat kell fizetni, vagy esetleg akár bontásra is szükség lehet a duguláselhárítás során.

Sajnos azonban az a helyzet, hogyha spórolás céljából halogatjuk a szakember kihívását, annak szinte mindig az a vége, hogy a probléma egy idő után túlnő rajtunk, kénytelenek leszünk szakszerű segítséget kérni, a végén pedig még többet fizetünk, mintha már korábban hívtuk volna az illetékeseket.

A bontást egyébként a szakemberek próbálják elkerülni, amennyire csak lehet, ebben segítségükre lehetnek olyan eszközök, mint például a kamerás csatornavizsgálat, illetve womás csatornatisztítás. Ezek segítségével pontosan fel lehet mérni, hogy hol van az elakadás, és anélkül meg lehet szüntetni, hogy bármit is bontani kelljen. Ne halogasd a problémát, mert jellemzően csak nagyobb lesz ahelyett, hogy magától megszűnne!