Felhasználói név: Jelszó: Elfelejtett jelszó | Felhasználó létrehozása

Beteg épület szindróma

Egy franciaországi pszichoterápiai központ 42 dolgozója 2007 október közepe és december vége között több tucatszor fordult orvoshoz különböző olyan munkahelyi egészségügyi tünetekkel, amelyeket – amint azt egy 2008 szeptemberében megjelent összefoglaló elemzés megállapítja – alapvetően „beteg épület” szindrómaként lehet azonosítani.

Az épület (a Compiègne városában lévő Henri Theillou központ) 2006 végén készült el, az összesen 135 fős személyzet 2007 januárjában kezdte meg az épületben a munkát.

A panaszok nyomán megindított vizsgálatok szerint egyes helyiségekben a légcsere mértéke nem volt megfelelő, s a levegő páratartalma is alacsonyabb volt a kívánatosnál. Az említett időszakban két klinikailag azonosított bőrgyulladásos megbetegedés is előfordult, a jelentés szerint ennek erős emocionális hatása volt a már korábban megkezdődött panaszsorozatra, s azt felerősítette.

A jelentés hozzáfűzi: a panaszsorozat kialakulása valószínűleg több tényező együttes hatására vezethető vissza.

A „beteg épület” szindrómát az Egészségügyi Világszervezet 1983-ban azonosította; leggyakrabban olyan újonnan épült épületekben jelenik meg, ahol sok ember szoros közelségben dolgozik (például irodaházakban). Gyakori az előfordulása az energiatakarékos (nem nyitható ablakokkal, közös fűtő-, ill. klímarendszerrel ellátott) épületekben. Az épületek levegőjében található (pl. tisztítószerekből, vagy irodai gépekből szabaddá váló) vegyi anyagok hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, de az esetleges szivárgásokon kialakuló penészedés, vagy éppen a szellőzőrendszerbe kívülről beszívott anyagok (pl. gépkocsik kipufogógázai) is szerepet játszhatnak. A helyzetet súlyosbíthatja a rossz világítás és az irodai zaj vagy a nem megfelelő hőmérséklet is.

A jellemző tünetek:

  • gyakori munkahelyi fejfájás
  • émelygés, hányinger
  • hirtelen hangulatváltozások, rossz közérzet
  • szemgyulladás,
  • a torok kiszáradása, köhögés
  • bőrirritáció, bőrviszketés
  • szapora légzés (hiperventiláció), légszomj
  • izomgörcsök.


Az eset részletes leírása:
http://www.invs.sante.fr/publications/2008/manifestations_irritatives/manifestations_irritatives_rapp.pdf
 

No votes yet